Krem makowy po staropolsku

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 45 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- szklanka maku, przygotowanego jak na makowiec (sparzony, ugotowany, zmielony przez maszynkę, bez jakichkolwiek dodatków)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- szklanka śmietany kremowej 
- 2 szklanki posiekanych bakalii
- cała, utarta, gorzka lub deserowa czekolada
- miniaturowe, kruche ciasteczka

Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubijamy na puszystą pianę, dodając, pod koniec ubijania, rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku żelatynę, utarte żółtka i mak. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i rozkładamy do szklanych pucharków. Porcje kremu ustawiamy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) nawet na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję posypujemy bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybieramy miniaturowymi, kruchymi ciasteczkami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne