liczba porcji: 12
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 galaretki o smaku wiśniowym
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni zasmażonych w zalewie (dobrze odsączonych)
- szklanka śmietany kremowej
- zagęstnik do śmietany
- wiórki czekoladowe
Wiśnie dokładnie odsączamy na sicie, do soku dodajemy taką ilość wody, by były razem 4 szklanki, zagotowujemy, rozpuszczamy galaretki, odstawiamy do przechłodzenia. Na spód średniej wielkości tortownicy, wyłożonej dokładnie folią aluminiową, wlewamy połowę tężejącej galaretki, nakładamy owoce, zalewamy pozostałą galaretką, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy torcik na paterę, przybieramy ubitą śmietaną, posypujemy wiórkami z czekolady.
0 komentarze:
Prześlij komentarz