Kruche ciasteczka z migdałami

liczba porcji: 30-35
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 30 dag mąki krupczatki
- 10 dag migdałów sparzonych wrzątkiem i obranych z łupinek 
- 3/5 kostki masła (15 dag)
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- gruby cukier kryształ

Do malaksera wkładamy dokładnie odważone składniki i, na średnich obrotach, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe formujemy w zgrabny wałek o średnicy 5-6 cm, owijamy w folię, wstawiamy na godzinę do lodówki. Dobrze wychłodzone ciasto kroimy ostrym, cienkim nożem w 0,5 cm grubości plasterki, każdy zanurzamy w cukrze i układamy na blasze do pieczenia. W środek ciasteczka wciskamy przygotowany migdał, blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez ok. 15-18 min. Zrumienione ciasteczka zsuwamy z blachy i układamy w zgrabny „kopiec" na paterze.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne