Świąteczna galaretka z nóżek

liczba porcji:
czas przygotowania: 120 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 1 kg oczyszczonych, porąbanych na części nóżek (najlepiej pół na pół nóżki cielęce i wieprzowe)
- 4 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo 
- 1/2 porcji włoszczyzny bez kapusty
- cebula
- liść laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- listki natki pietruszki

Umyte nóżki wkładamy do szerokiego garnka, zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy, trzymamy na niewielkim ogniu przez 10 min. Dodajemy cebulę, włoszczyznę, przyprawy, całość lekko solimy, gotujemy odkryte, na niewielkim ogniu. Gdy trzeba, wyparowany płyn uzupełniamy wrzącą wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dosalamy, nadając smak mocno osolonej zupy.
Z lekko przestudzonego wywaru wyjmujemy mięso, oddzielamy od kości, drobno kroimy. Na spodzie kokilek układamy połówkę ugotowanego przepiórczego jajeczka, otaczamy dekoracyjnie małymi listkami natki pietruszki i, w równych ilościach, kładziemy porcje mięsa. Wywar podgrzewamy, cedzimy, gdy trzeba, lekko doprawiamy, zalewamy przygotowane porcje, ustawiamy w chłodnym miejscu. Wyłożone z kokilek porcje podajemy na wyłożonym zieleniną półmisku, przybieramy plasterkami cytryny i dekorujemy według własnych upodobań.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne