Kutia

liczba porcji:
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na moczenie i gotowanie pszenicy oraz na gotowanie maku)
stopień trudności: trudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: drogie

Składniki:

- szklanka ziaren łuskanej pszenicy
- szklanka suchego maku
- mały kieliszek (50 ml) winiaku lub brandy
- 10 dag rodzynek sułtanek
- 3 czubate łyżki posiekanych orzechów
- 3 czubate łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- szklanka śmietany kremowej
- suszone owoce (morele, daktyle, śliwki) do przybrania deseru
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki płynnego miodu

Umytą pszenicę moczymy w letniej wodzie, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia cedzimy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, zmieniając w czasie gotowania trzykrotnie wodę. Gdy ziarna będą miękkie, odsączamy na sicie. Wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzątku, trzymamy przez 20 min na niewielkim ogniu, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki zalewamy alkoholem, odstawiamy do nasączenia.
Miękki, chłodny mak odsączamy na bardzo gęstym sicie, przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, po raz drugi na przemian z cukrem pudrem. Zmielony mak łączymy z miodem, odsączonymi rodzynkami, skórką pomarańczową, śmietaną i orzechami, całość łączymy z odsączoną pszenicą, układamy na okrągłym półmisku, kształtując zgrabny „kopczyk", i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem brzegi „kopczyka" otaczamy rozdrobnionymi, suszonymi owocami, a całość kropimy alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne