Tort czekoladowy z rumem

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 90 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: trudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: drogie

Składniki:

- czubata szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Krem:

- 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- łyżka masła
- łyżka kakao
- kostka masła śmietankowego (25 dag)
- kieliszek aromatycznego rumu
- słoik morelowego dżemu

Przygotowujemy ciasto: białka ubijamy z 1/2 porcji cukru pudru, dodajemy cały czas ubijając, po jednym, żółtka i pozostały cukier. Gdy masa stanie się jednolita i pulchna, sypiemy przez sito mąkę z proszkiem, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, wylewamy do przygotowanej średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160°C przez 35-40 min lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Upieczone, zrumienione na wierzchu i lekko odstające od brzegów formy ciasto wychładzamy przez 10 min w tortownicy, następnie „wyrzucamy" na deskę do góry dnem, pozostawiamy do zupełnego wychłodzenia, najlepiej do następnego dnia.
Przygotowujemy krem: do szklanki mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy, łyżkę masła, całość podgrzewamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy budyń i kakao. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy budyń i, cały czas mieszając, gotujemy nie dłużej niż przez minutę - powinien być gęsty, bardzo ciemny i aromatyczny. Masło ucieramy na puch i, cały czas ucierając, dodajemy, po łyżce - zimny budyń. Gdy składniki dokładnie się połączą, wlewamy alkohol. Ciasto kroimy na 3 cienkie krążki, każdy smarujemy cienką warstwą dżemu i kremem. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem i przybieramy według własnych upodobań.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne