liczba porcji: 12
czas przygotowania: 80 min
stopień trudności: trudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: drogie
Składniki:
- 50 dag suchego maku
- szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- 2 żółtka
- 6 dużych łyżek płynnego miodu
- 2 czubate łyżki rodzynek
- 2 czubate łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 2 czubate łyżki posiekanych daktyli
- 2 czubate łyżki posiekanych fig
- 2 szklanki mleka
- tabliczka twardej czekolady
- łyżka śmietany do polania torcika
Mak zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamy, trzymamy przez 2 min, zlewamy wodę, odsączamy, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy, często mieszając, na niewielkim ogniu, przez 15 min. Cedzimy na gęstym sicie i przechładzamy. Zimny mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Masło ucieramy z połową cukru pudru na puch, dodajemy, po jednym, żółtka, pozostały cukier. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy miód, mak i wszystkie bakalie. Masę wykładamy na wyłożoną folią średniej wielkości tortownicę, ugniatamy i wyrównujemy powierzchnię, ustawiamy w lodówce, nawet do następnego dnia. Po przełożeniu torcika na paterę polewamy cały czekoladą, rozpuszczoną ze śmietanką i ponownie chłodzimy, aż polewa zastygnie. Kroimy ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem. Podając, można dodać do torcika porcję bitej śmietany.
0 komentarze:
Prześlij komentarz