Sernik wiedeński

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 50 dag tłustego, dobrze utartego twarogu
- szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 4/5 kostki masła lub masła roślinnego (20 dag)
- cukier waniliowy
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- filiżanka rodzynek
- 2 czubate łyżki odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy zmiękczony tłuszcz i, cały czas ucierając, ser i mąkę ziemniaczaną. Gdy składniki się połączą, a masa serowa będzie pulchna i jednolita, dodajemy pianę ubitą z białek i bakalie. Całość delikatnie, ale dokładnie łączymy, przelewamy masę do przygotowanej średniej wielkości tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez godzinę lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki lekko odstają od formy. Po przechłodzeniu przekładamy na paterę i kroimy w zgrabne romby.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne