Kruche babeczki

liczba porcji: 40
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 3 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła lub masła roślinnego (25 dag)
- 3 żółtka
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- sklarowane masło do wysmarowania foremek

Suche składniki umieszczamy w malakserze i dokładnie siekamy. Gdy się połączą, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy końcami palców ciasto. Jednolite i gładkie ciasto owijamy pergaminem lub folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki bardzo starannie natłuszczamy (najlepiej pędzelkiem), stawiamy obok siebie. Wychłodzone ciasto wałkujemy nie grubiej niż na 0,3 cm, nawijamy na wałek, przenosimy na foremki, na nich ciasto lekko rozwałkowujemy, następnie wciskamy do środka. Napełnione ciastem babeczki wstawiamy, ustawione obok siebie na blasze, do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 200°C przez 12-15 min. Zrumienione układamy na stolnicy do góry dnem, aby po przestudzeniu łatwo wyszły z formy. Nadziewamy, gdy są całkiem zimne, porcją ubitej śmietany, sezonowymi owocami, posiekanymi bakaliami lub smakowym kremem (według własnych upodobań).

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne