Kruche ciasteczka z morelami

liczba porcji: 15-18
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 20 dag mąki krupczatki
- 3/5 kostki masła lub masła roślinnego (15 dag)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- żółtko
- szczypta soli
- 15-18 połówek dorodnych moreli
- gruboziarnisty cukier

Uwaga: produkty na ciasto powinny być odważone ściśle według przepisu!

Składniki ciasta wkładamy do malaksera, gdy w czasie wyrabiania ciasto się kruszy, dodajemy łyżkę śmietany lub żółtko. Dokładnie wyrobione owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalnika lodówki. Wychłodzone, dzielimy na 2-3 części, rozwałkowujemy na lekko oproszonej mąką stolnicy, wykrawamy krążki, których brzegi zagniatamy do środka, na każdy krążek kładziemy połówkę moreli, posypujemy grubym cukrem, układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku, nastawionym na 180°C, przez 20-22 min. Zrumienione, zsuwamy z blachy, układamy na paterze. Owinięte w folię ciasteczka doskonale przechowają się przez kilka dni.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne