Faworki

liczba porcji: 2 patery
czas przygotowania: 120 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 50 dag mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 (zależnie od wilgotności mąki) łyżki kwaśnej śmietany
- duża łyżka spirytusu
- 5 żółtek
- łyżka miękkiego, śmietankowego masła (gdy trzeba)
- cukier puder do posypania
- 1 kg + czubata łyżka czystego smalcu

Na stolnicę sypiemy przez sito prawie całą mąkę, formujemy dołek, dodajemy cukier puder, śmietanę, spirytus, wyrabiamy lekko ciasto, dodajemy żółtka i jeszcze przez chwilę wyrabiamy. Gdy ciasto będzie zbyt ścisłe, dodajemy masło - ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na kluski. Gdy składniki dokładnie się połączą, kładziemy ciasto na stolnicę i wybijamy wałkiem, aż zrobi się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki. Gotowe ciasto przykrywamy szczelnie miseczką, by nie wysychało. Od całości odkrawamy małe kawałki, wałkujemy najcieniej. Nożem lub radełkiem kroimy zgrabne, najwyżej 3 cm szerokości paski, ich wysokość dopasowujemy do rondla, w którym będziemy smażyć faworki, środek paska przecinamy na długość 2 cm, przewijamy i formujemy chruściki.
Gdy przygotujemy wszystkie, rozgrzewamy tłuszcz, sprawdzamy jego temperaturę plasterkiem surowego ziemniaka - jeśli natychmiast wypłynie, lekko zrumieniony, wrzucamy - po kilka! - chruścików. Gdy nabiorą lekko złocistego koloru, odwracamy na drugą stronę. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową na plik papierowych serwetek. Odsączone z tłuszczu, układamy na paterze i obficie posypujemy cukrem pudrem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne