Puree z marchewki

liczba porcji:
czas przygotowania: 45 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6 marchewek średniej wielkości
- 3 ziemniaki
- cebula
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu „Jarzynka"
- sól
- cukier
- pieprz

Oczyszczone, dokładnie opłukane jarzyny dzielimy na części, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, przyprawę, gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 min. Prawie miękkie jarzyny cedzimy na sicie.
W szerokim rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu, dodajemy posiekaną cebulę i, często mieszając, zasmażamy, aż się lekko zeszkli, dodajemy marchew, ziemniaki, całość dusimy przez ok. 5 min. Miękkie jarzyny wkładamy do malaksera, rozbijamy na jednolitą masę, przekładamy do rondla, dodajemy pozostały tłuszcz, śmietanę, przyprawy i zasmażamy, często mieszając, aż puree nabierze odpowiedniej konsystencji. Po odstawieniu z ognia jeszcze raz lekko przyprawiamy, dodajemy rozprowadzone w łyżce wody żółtka, mieszamy. Podajemy bardzo gorące.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne