liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na gotowanie ziemniaków)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: tanie
Składniki:
- 8-10 ziemniaków
- czubata łyżka masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki mleka lub śmietanki
- szczypta soli
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- 2 żółtka
Ugotowane, odcedzone ziemniaki lekko odparowujemy, przekładamy do malaksera, dodajemy masło, mleko, przyprawy i miksujemy. Gdy masa będzie prawie jednolita i puszysta, dodajemy żółtka.
Żaroodporne naczynie lekko smarujemy tłuszczem, wkładamy zmiksowaną masę, wyrównujemy powierzchnię w taki sposób, by po bokach był wysoki wałek, lekko kropimy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 30 min. Puree jest gotowe, gdy wierzch lekko się zrumieni. Podajemy w naczyniu, w którym się zapiekało, podzielone na zgrabne porcje.
0 komentarze:
Prześlij komentarz