Wigilijny kompot z suszonych owoców po staropolsku

liczba porcji: 2 litry
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 15 dag suszonych śliwek bez pestek
- 15 dag suszonych jabłek
- 20 dag suszonych gruszek
- 2 czubate łyżki rodzynek
- cytryna

Suszone owoce dokładnie myjemy. Każdy rodzaj zalewamy 2 szklankami przegotowanej wody. Gdy zmiękną, gotujemy w oddzielnych naczyniach. Owoce przekładamy do szklanej wazy za pomocą łyżki cedzakowej, płyny cedzimy przez gęste sito do jednego naczynia, wrzucamy rodzynki, dodajemy cukier i, mieszając, zagotowujemy, pilnując, by cukier całkowicie się rozpuścił. Płynem zalewamy odsączone owoce. Do całości dodajemy obraną ze skórki i białego miąższu, pokrojoną w bardzo cienkie plasterki i pozbawioną pestek, cytrynę. Odstawiamy w chłodne miejsce (nawet na kilka godzin), wówczas smaki połączą się i wyzwoli się wspaniały aromat. Podajemy w kompotierkach.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne