Gruszki a la Richelieu

liczba porcji: 16 
czas przygotowania: 120 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 3 łyżki przetartych przez ostre sito biszkoptów
- 2 filiżanki sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych migdałów
- 10 dużych, soczystych, dojrzałych gruszek (klapsy)
- 4 brzoskwinie (świeże lub z syropu) lub 4 duże łyżki brzoskwiniowego dżemu
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- piana ubita z 3 białek z dodatkiem szczypty soli
- 3 łyżki grubego cukru kryształu
- masło do wysmarowania tortownicy

Ryż mieszamy z posiekanymi migdałami. Tortownicę smarujemy masłem, oprószamy przetartymi biszkoptami. Połowę ryżu rozkładamy na spodzie, na warstwie ryżu rozkładamy obrane ze skórki, pozbawione pestek i szypułek gruszki, polewamy je przetartymi brzoskwiniami lub brzoskwiniowym dżemem i przykrywamy pozostałym ryżem. Powierzchnię dokładnie wyrównujemy. Z żółtek i cukru pudru ucieramy kogel-mogel, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, całość wylewamy na ryż, wierzch posypujemy grubymi kryształkami cukru i wstawiamy na 20-30 min do dobrze nagrzanego, ale niegorącego piekarnika. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Podajemy na gorąco lub na zimno.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne