Królik w śmietanie

liczba porcji: 6
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na pieczenie mięsa)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- comber i uda (zwane szyneczkami!) królika
- 5 dag świeżej, zmrożonej słoniny
- 2 szklanki gęstej śmietany lub pół na pół
- śmietana i jogurt
- sok z cytryny
- płaska łyżka mąki
- łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
- zielona papryka
- oliwa
- łyżka smalcu
- sól 

Z mięsa usuwamy błony i żyłki, wycieramy ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, szpikujemy niewielkimi kawałkami słoniny, oproszonymi papryką, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Spód brytfanny polewamy oliwą, boki lekko smarujemy częścią smalcu, układamy comber i przepołowione uda. Pozostałym smalcem smarujemy wierzch mięsa, wstawiamy na godzinę do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika. W czasie pieczenia mięso polewamy łyżką wody i wytworzonym sosem. Gdy królik będzie prawie miękki, zalewamy śmietaną roztrzepaną bardzo dokładnie z mąką, dusimy pod przykryciem przez 5 min. Sos doprawiamy sokiem z cytryny i, gdy trzeba, szczyptą soli i białego pieprzu. Po wyłożeniu na półmisek oprószamy zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne