Kompot z surowych owoców (magnacki)

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 15 min (oprócz czasu na macerację owoców)
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 czubate szklanki bardzo dokładnie przebranych, dorodnych, miękkich owoców (brzoskwinie, poziomki, truskawki, delikatne w smaku gruszki lub morele), kompot można przygotować z jednego rodzaju owoców lub z kompozycji, np. poziomki i morele
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 3/4 butelki białego, słodkiego lub półsłodkiego wina

Przygotowane owoce rozkładamy w równych ilościach w kompotierkach, oprószamy cukrem pudrem, odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki), przykrywamy ściereczką. Przed podaniem zalewamy wychłodzonym winem. Kompot podawano na zakończenie wystawnego obiadu. Był wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne