Królik w musztardzie

liczba porcji:
czas przygotowania: 90 min (oprócz czasu na leżakowanie mięsa)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- tuszka i skoki królika
- słoik musztardy delikatesowej
- oliwa
- szklanka małych cebulek szalotek
- kilka cienkich plasterków boczku do wyłożenia spodu i boków brytfanny lub rondla
- zmiażdżone w moździerzu: tymianek, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego (razem płaska łyżeczka)
- szklanka białego, wytrawnego wina
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany

Obrane z błon i żyłek mięso wycieramy dokładnie skropioną octem ściereczką, dzielimy na 8 porcji, każdą dokładnie smarujemy musztardą, układamy w miseczce, trzymamy przykryte w chłodnym miejscu (nie w lodówce) przez kilka godzin.
Rondel wykładamy lekko podsmażonymi z obu stron plasterkami boczku, na nich rozkładamy porcje królika, posypujemy cebulkami, oprószamy przygotowanymi przyprawami, zalewamy winem. Całość podgrzewamy do zagotowania, rondel szczelnie przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu przez godzinę. Gdy mięso będzie prawie miękkie, zdejmujemy pokrywę, by nadmiar sosu lekko odparował. Delikatnie zrumienione zalewamy lekko spienioną śmietaną i trzymamy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 3 min, nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy na wygrzanym półmisku, polane sosem. Pozostały sos wlewamy do sosjerki. Najlepiej smakuje z kładzionymi kluskami i sezonową surówką.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne