Sernik dietetyczny z rodzynkami

liczba porcji: 16 
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 3 opakowania (75 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym
- opakowanie (25 dag) serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka mleka
- 2 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
- 2 szklanki rodzynek
- 3 szklanki dokładnie rozkruszonych herbatników

Opłukane rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do odsączenia. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnego mleka, gdy napęcznieje - zalewamy pozostałym, wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy, by się całkowicie rozpuściła, dodajemy cukier waniliowy, schładzamy.
Dużą tortownicę wykładamy pokruszonymi herbatnikami w takiej ilości, aby cały spód był dokładnie przykryty. Serki łączymy z cukrem pudrem, wychłodzonym mlekiem z żelatyną, połową rodzynek, wykładamy do przygotowanej formy, powierzchnię wyrównujemy, na wierzch sypiemy, w miarę równomiernie, pozostałe rodzynki, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki, nawet na kilka godzin. Przed podaniem sernik kroimy ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne