Sos genueński

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 20 dag mielonego mięsa (może być wołowo-wieprzowe lub drobiowe)
- duża cebula
- oliwa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka keczupu
- duży ząbek czosnku
- kieliszek białego, wytrawnego wina
- łyżka mąki
- szklanka rosołu (może być z koncentratu)
- sól
- pieprz
- tymianek

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, uważając, by się nie zrumieniła, dodajemy mielone mięso, chwilę smażymy, często mieszając. Posypujemy mąką i mieszając, ponownie podsmażamy (mąka powinna stracić smak surowizny). Zasmażone mięso rozprowadzamy rosołem, dokładnie mieszamy (składniki sosu powinny tworzyć jednolitą konsystencję), dodajemy koncentrat pomidorowy rozprowadzony w 2 łyżkach wody, keczup, pieprz, roztarty tymianek, sól, na koniec wlewamy wino i jeszcze raz zagotowujemy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne