Tort cynamonowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 90 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: trudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki + 2 płaskie łyżki mąki tortowej
- 2x 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- szklanka pełnego mleka
- 3/4 kostki masła lub masła roślinnego (18 dag) + kostka masła (25 dag)
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych + dżem morelowy
- 4 białka
- kieliszek koniaku lub winiaku
- tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
- łyżka śmietanki
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Przygotowujemy ciasto: masło miksujemy z powidłami, dodajemy po jednym, całe jajka, cukier puder i, cały czas miksując, małymi partiami, mleko. Do jednolitej masy sypiemy przez sito mąkę, kakao, cynamon i sodę. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, przekładamy do przygotowanej średniej wielkości tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 160°C przez 40 min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Odstawiamy do wychłodzenia.
Przygotowujemy krem: białka z cukrem pudrem ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy na puch, dodajemy, cały czas ucierając, porcjami, ubite białka. Gdy krem stanie się jednolity i puszysty, dodajemy alkohol w ilości według własnego uznania. Zimne ciasto kroimy na 4 cienkie krążki, 3 smarujemy kremem, krążek wierzchni grubą warstwą dżemu, wstawiamy ciasto do lodówki. Dobrze wychłodzone zalewamy czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne