Staropolska babka świąteczna

liczba porcji: 16 
czas przygotowania: 30 min (oprócz czasu na wyrośnięcie i pieczenie)
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 i 0/5 szklanki mąki tortowej
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- skórka otarta z dużej cytryny
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowany z ciepłego mleka, rozkruszonych drożdży, łyżki cukru pudru i łyżki mąki zaczyn mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier puder, sól, skórkę z cytryny, składniki mieszamy, sypiemy, siejąc przez sito, wygrzaną mąkę i wyrabiamy ciasto (będzie niezbyt ścisłe) robotem nastawionym na najniższe obroty. Gdy pokażą się pęcherzyki powietrza, dodajemy ciepły tłuszcz i wyrabiamy nadal, aż zostanie całkowicie wchłonięty, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je do dużej formy babowej z kominkiem, dokładnie wysmarowanej tłuszczem (ważne!), pilnując, by nie było go więcej niż na 1/3 wysokości formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę, wstawiamy najdelikatniej (unikając wszelkich wstrząsów) do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180°C przez 50 min lub nieco dłużej (czas zależy od wysokości babki). Gdy się zrumieni, a boki zaczynają odstawać od formy, piekarnik wyłączamy lekko uchylamy drzwiczki i trzymamy babkę, by dojrzała. Jeszcze ciepłą wystawiamy z piekarnika. Gdy zupełnie ostygnie, wyjmujemy z formy, ustawiamy na paterze, lukrujemy albo polewamy czekoladą, lub oprószamy cukrem pudrem (według własnych upodobań). Odpowiednio przechowywana nie traci świeżości przez kilka dni.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne