Tort jesienny luksusowy z winogronami

liczba porcji: 12 
czas przygotowania: 60 min (oprócz czasu na wychłodzenie)
stopień trudności: trudne 
kaloryczność: wysokokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- małe biszkopciki do dokładnego wyłożenia spodu formy
- kieliszek winiaku
- 2 kieliszki wody stołowej
- sok z cytryny do smaku

Krem:

- 4 jajka
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 jabłka
- kiść winogron
- galaretka owocowa w jasnym kolorze

Na spodzie wyłożonej aluminiową folią tortownicy rozkładamy miejsce przy miejscu, biszkopciki. Winiak łączymy z wodą i sokiem z cytryny kropimy biszkopty odstawiamy w chłodne miejsce.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (według przepisu na opakowaniu), jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, ucieramy na tarce z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Robotem rozcieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy, po jednym, całe jajka i, cały czas ucierając, przygotowane jabłka. Całość łączymy, natychmiast przekładamy do średniej wielkości tortownicy i wkładamy do lodówki, Z winogron usuwamy pestki. Gdy galaretka zacznie tężeć, nakładamy na krem winogrona, zalewamy galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy, gdy galaretka na torciku stężeje. Po wyjęciu z formy i ułożeniu na paterze kroimy w zgrabne romby. Doskonale smakuje z porcją bitej śmietany.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne