Sernik z migdałami

liczba porcji: 16 
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 1 kg tłustego, dobrze roztartego, białego sera
- 2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag)
- szklanka posiekanych migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i niezbyt drobno posiekanych)
- 2 cukry waniliowe
- 2 szklanki białek
- 3 łyżki mąki krupczatki
- lukier pomarańczowy wymieszany z drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Białka z dodatkiem szklanki cukru pudru ubijamy na bardzo sztywną pianę. Masło ucieramy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając, małymi partiami, ser. Do połączonych składników dodajemy migdały pianę z białek, całość posypujemy mąką krupczatką. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy, przelewamy do przygotowanej dużej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego, ale niegorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 160°C przez godzinę lub nieco dłużej. Zrumienione, z lekko odstającymi od formy bokami, ciasto wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, przekładamy na paterę i polewamy lukrem pomarańczowym wymieszanym ze skórką pomarańczową. Sernik, owinięty w folię trzymany w chłodnym miejscu, zachowuje świeżość przez kilka dni.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne