Pierniczki całuski

liczba porcji: ok. 50 
czas przygotowania: 45 min (oprócz czasu na wychłodzenie, wykrawanie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- czubata łyżeczka utłuczonych korzeni
- jajko wymieszane z wodą (pół na pół) do smarowania pierniczków
- połówki włoskich orzechów lub całe, wcześniej sparzone i obrane z łupinek migdały
- tłuszcz do wysmarowania blachy

Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy, gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia. Do masy dodajemy jajko, rozpuszczoną w łyżce letniej wody sodę, korzenie i, siejąc przez sito, mąkę. Całość wyrabiamy (robotem!) na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż przez 10 min. Przygotowane ciasto lekko schładzamy (nie w lodówce!), wykładamy na oproszoną mąką stolnicę, wałkujemy cienki placek (grubość jak na kluski), wycinamy różne kształty ciasteczek, każde smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, wciskamy do środka połówkę orzecha lub migdał, układamy na przygotowanej blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 12-15 min. Gdy ciasto na ciasteczka zostało dobrze wyrobione, całuski w czasie pieczenia pięknie wyrosną. Po upieczeniu pierniczki są twarde. Ułożone w szklanym słoju, skruszeją po kilku dniach i będą wspaniałe.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne