liczba porcji: 8
czas przygotowania: 30 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 4 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo
- łyżka świeżo utartego chrzanu
- sok z całej cytryny
- szklanka kwaśnej śmietany kremowej
- 2 kwaskowe jabłka
- cebula
- 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach
- sól
- cukier
- świeżo zmielony biały pieprz
Utarty na tarce z małymi otworami chrzan natychmiast zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Obrane ze skorupek jajka, obrane z łupinek ziemniaki oraz pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka kroimy w zgrabną kostkę, cebulę siekamy. Składniki sałatki łączymy z utartym chrzanem, zalewamy śmietaną przyprawioną solą, cukrem i pieprzem, całość owijamy folią aluminiową, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przybieramy gałązkami rzeżuchy i połówkami przepiórczych jajeczek.
0 komentarze:
Prześlij komentarz