Sałatka wielkanocna

liczba porcji:
czas przygotowania: 30 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 4 przepiórcze jajeczka ugotowane na twardo
- łyżka świeżo utartego chrzanu
- sok z całej cytryny
- szklanka kwaśnej śmietany kremowej
- 2 kwaskowe jabłka
- cebula
- 2 ziemniaki ugotowane w łupinkach
- sól
- cukier
- świeżo zmielony biały pieprz

Utarty na tarce z małymi otworami chrzan natychmiast zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Obrane ze skorupek jajka, obrane z łupinek ziemniaki oraz pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka kroimy w zgrabną kostkę, cebulę siekamy. Składniki sałatki łączymy z utartym chrzanem, zalewamy śmietaną przyprawioną solą, cukrem i pieprzem, całość owijamy folią aluminiową, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przybieramy gałązkami rzeżuchy i połówkami przepiórczych jajeczek.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne