liczba porcji: 16
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- dobrze wysmażone jabłkowe konfitury lub marmolada z jabłek
- płaska łyżeczka cynamonu
- tłuszcz do wysmarowania formy
Tłuszcz lekko rozgrzewamy by był miękki, dodajemy cukier puder i ucieramy dodając po jednym jajku. Do jednolitej, dokładnie utartej masy dodajemy sypiąc przez sito, obie mąki i proszek, wyrabiamy ciasto. Większą część wykładamy na przygotowaną dużą tortownicę, dokładnie wyrównujemy. Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy konfitury lub marmoladę z jabłek, oprószamy cynamonem, na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta, wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do nagrzanego, ale niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 160°C przez 45-50 min. Zrumienione ciasto, z bokami lekko odstającymi od formy, wyjmujemy i chłodzimy. Jabłecznik owinięty w folię i ustawiony w chłodnym miejscu będzie aromatyczny i świeży nawet przez 3 dni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz