liczba porcji: 8
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na pieczenie mięsa)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: drogie
Składniki:
- 1kg młodego schabu bez kości
- 20 dag suszonych śliwek (kalifornijskie) bez pestek
- oliwa do smażenia
- mąka krupczatka do oproszenia schabu
- sok z dużej cytryny
- szklanka soku z jabłek
- sól
- pieprz
Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką schab nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, rumieniąc ze wszystkich stron. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, podlewamy sokiem z jabłek wymieszanym pół na pół z wodą (4 łyżkami), wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika, często polewając sokiem z wodą i przewracając mięso na drugą stronę. Gdy schab będzie prawie miękki, wkładamy do wytworzonego sosu wypłukane śliwki, a mięso skrapiamy sokiem z cytryny, brytfannę przykrywamy trzymamy w piekarniku przez 5 min, następnie wyłączamy dopływ ciepła i pozostawiamy, by w cieple połączyły się wszystkie smaki. Zimne mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na przybranym zieleniną półmisku, przybieramy uprużonymi śliwkami, podajemy z pikantnym sosem lub z sałatką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz