Żur świąteczny po staropolsku

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na gotowanie białej kiełbasy)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 60 dag surowej, białej kiełbasy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- liść laurowy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- suszony grzybek (kapelusz)
- 2 szklanki zakwasu na żur
- majeranek
- sól

Kiełbasę układamy na spodzie rondla, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy przyprawy, grzybek, ząbki czosnku, stawiamy na małym ogniu (od chwili, gdy woda zacznie „mrugać", gotujemy przez 15 min lub, gdy kiełbasa grubsza, 5 min dłużej). Wyjmujemy kiełbasę na wygrzany talerz, wywar cedzimy, doprowadzamy do zagotowania i, cały czas mieszając, łączymy z zakwasem, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez kilka minut, jeżeli żur jest mało kwaskowy, dolewamy dodatkową ilość zakwasu, aż uzyskamy odpowiedni smak. Przyprawiamy majerankiem, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę, cząstki ugotowanych na twardo jajek oraz posiekany grzybek, gdy trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę trzymamy w cieple przez 30 min.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne