Befsztyk z jagnięciny

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 80 min (oprócz czasu na wychłodzenie mięsa)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: drogie

Składniki:

- 4 befsztyki wykrojone z dorodnego kawałka jagnięciny
- 8 niezbyt grubych plasterków bekonu lub wędzonego boczku
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- łyżeczka soku z cytryny
- 12 suszonych moreli
- oliwa lub olej

Zaprawa: 

- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- łyżka octu winnego
- sól
- biały pieprz

Morele kroimy w cienkie paski, zalewamy winem, odstawiamy w chłodne miejsce. Befsztyki lekko rozbijamy drewnianym (ważne!) tłuczkiem, smarujemy z obu stron zaprawą, układamy, jeden na drugim, na płaskim talerzu, lekko dociskamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku i liść laurowy. Gdy czosnek zacznie się mocno rumienić, usuwamy go wraz z liściem laurowym, a na gorącym, aromatycznym tłuszczu obsmażamy befsztyki, rumieniąc z obu stron. Usmażone przekładamy do naczynia do zapiekania, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu rumienimy plasterki bekonu i po 2 układamy na każdej porcji mięsa, całość polewamy połową tłuszczu ze smażenia. Na pozostały tłuszcz wlewamy wino wraz z morelami oraz sok z cytryny, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min. Befsztyki zalewamy sosem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i trzymamy w temp. 160°C przez 20-25 min. Podajemy na wygrzanych talerzach z ziemniakami puree i zasmażonym, zielonym groszkiem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne