liczba porcji: średniej wielkości sosjerka
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- duża szklanka świeżych lub mrożonych malin
- kieliszek (50 ml) likieru maraskino
- duży kieliszek (100 ml) czerwonego, wytrawnego wina
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka wody
Maliny (świeże lub rozmrożone) przecieramy przez perlonowe sito, przelewamy łyżką letniej wody i ponownie przecieramy - na sicie powinny pozostać wyłącznie pestki. Do przetartych owoców dodajemy cukier puder, wino, zagotowujemy, zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z łyżką zimnej wody i, cały czas mieszając, gotujemy przez minutę. Odstawiamy z ognia, dodajemy do sosu likier. Sos bardzo dobrze smakuje na zimno i na ciepło.
0 komentarze:
Prześlij komentarz