liczba porcji: 6
czas przygotowania: 40 min (oprócz czasu na gotowanie ryżu)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- szklanka suchego ryżu
- 4 duże, dojrzałe banany
- rodzynki
- 2 łyżki oliwy
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 szklanki pełnego mleka
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany (12%)
- gęsta, kwaskowa śmietana
Na łyżce oliwy lekko przesmażamy opłukany ryż, cały czas mieszając. Po minucie zalewamy ciepłym mlekiem wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym, zmniejszamy ogień i gotujemy aż mleko zostanie całkowicie wchłonięte przez ryż. Zestawiamy z ognia, wlewamy do ryżu podgrzaną śmietankę, dokładnie mieszamy, naczynie szczelnie przykrywamy, owijamy w gazetę i kocyk, trzymamy w cieple przez godzinę. Przed podaniem deseru banany kroimy w plasterki, lekko podsmażamy na łyżce oliwy, gdy się zeszklą, mieszamy z miękkim, sypkim ryżem, doprawiamy cynamonem i od razu wykładamy na talerzyki. Ryż jest najsmaczniejszy na ciepło. Podajemy obficie polany kwaskową śmietaną, wymieszaną z rodzynkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz