Sos wiśniowy

liczba porcji: duża szklanka 
czas przygotowania: 25 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 0,5 l słoika wydrylowanych wiśni w syropie
- 2 goździki
- mały kawałek (1,5 cm) kory cynamonowej
- 1/2 szklanki soku z winogron (może być z kartonika)
- mały kieliszek (50 ml) wytrawnej wiśniówki lub wiśniaku na rumie
- płaska łyżka budyniu w proszku o smaku wiśniowym lub śmietankowym
- sok z cytryny
- cukier

Odsączone z soku wiśnie odstawiamy w chłodne miejsce, do soku z wiśni dodajemy aromatyczne korzenie, skórkę i sok z cytryny oraz sok z winogron. Gdy składniki się zagotują, łączymy z rozprowadzonym w 3 łyżkach zimnej wody budyniem, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by budyń stracił smak surowizny. Zdejmujemy z ognia, odrzucamy korzenie, dodajemy wiśnie, wlewamy alkohol i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy na ciepło - do czekoladowych lodów, musu z kaszy manny, budyniu i omletów.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne