Sos włoski do spaghetti (spagetti)

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: niskokaloryczne
koszt: tanie

Składniki:

- 3 duże, dojrzałe pomidory
- plaster (10 dag) surowego boczku
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka bazylii
- duża łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta suszonego Tymianku
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki oliwy

W rondlu z grubym dnem (ważne!) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki czosnku. Gdy się zrumienią, wyjmujemy, a na oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek i, cały czas mieszając, smażymy, aż cebula nabierze złocistego koloru. Dolewamy wino, mieszamy, gdy składniki się zagotują, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek pomidory, filiżankę gorącej wody, zioła, przykrywamy, gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 min. Sos podajemy przetarty przez sito lub naturalny. Możemy przygotować go wcześniej i tuż przed podaniem podgrzać, ale nie zagotować.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne