Sernik na biszkopcie

liczba porcji: 16
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- małe, okrągłe biszkopciki do wyłożenia spodu dużej tortownicy
- wysmażony dżem morelowy
- 1 kg tłustego, dobrze utartego, białego sera
- 10 żółtek
- 5 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- szklanka rozdrobnionych bakalii
- 1/2 kostki masła lub masła roślinnego (12,5 dag)
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli do ubicia piany
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy robotem, gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka na przemian z serem. Do gotowej masy dodajemy kaszę mannę, bakalie i pianę ubitą z białek. Składniki delikatnie, ale dokładnie łączymy (najlepiej drewnianą łyżką) i wykładamy na przygotowaną dużą tortownicę, wyłożoną biszkopcikami pokrytymi warstwą morelowego dżemu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180°C przez godzinę lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki lekko odstają od formy. Studzimy w tortownicy. Zimny sernik przekładamy na paterę.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne