Kompot z truskawek

liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na macerację owoców)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: łatwe

Składniki: 

- 50 dag dorodnych truskawek (waga po obraniu z szypułek)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki wody (najlepiej stołowej)
- 50 g koniaku lub aromatycznego rumu

Dokładnie opłukane i odsączone owoce rozkładamy w równych ilościach w kompotierkach, kropimy koniakiem lub rumem, odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki), przykrywamy ściereczką. Owoce mogą stać godzinę lub nieco dłużej. Z wody i cukru gotujemy syrop, chłodnym zalewamy owoce.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne