Pierniczki świąteczne

liczba porcji: ok. 60
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na „odpoczynek", wykrawanie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: drogie

Składniki:

- 1 kg pszczelego miodu
- 1 kg cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- sok i skórka otarta z całej cytryny
- smażona skórka pomarańczowa
- 2 szklanki posiekanych bakalii
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 2 kostki (50 dag) masła lub masła roślinnego 
- tłuszcz do przygotowania formy

Do dużego, płaskiego rondla (ważne!) wlewamy miód, gdy się lekko rozgrzeje, dodajemy cukier, masło i, cały czas mieszając, podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i składniki dokładnie się połączą. Nie dopuszczamy, by masa się zagotowała. Odstawiamy do wychłodzenia.
Do chłodnej masy dodajemy jajka, rozpuszczoną w 3 łyżkach letniej wody sodę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Dosypujemy, siejąc przez sito, mąkę, wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się gładkie i jednolite, dodajemy bakalie i jeszcze przez chwilę wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na godzinę. Blachy do pieczenia piernikowych ciasteczek smarujemy tłuszczem i delikatnie oprószamy mąką. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy część ciasta, rozwałkowujemy jak na kluski, wykrawamy piękne, tradycyjne wzory, układamy ciasteczka na blasze i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku, nagrzanym do temp. 180°C. Upieczone, zsuwamy do miski i smarujemy lukrem - czekoladowym lub białym o różnych smakach, posypujemy kolorowym, cukrowym „maczkiem". Ułożone w blaszanym pudle, będą aromatyczne i pulchne przez kilka tygodni.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne