Kompot ze śliwek

liczba porcji: 1l
czas przygotowania: 25 min
stopień trudności: łatwe
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 0,5l przepołowionych, pozbawionych pestek, dorodnych śliwek
- 6 suszonych fig
- kawałek skórki cienko skrojonej z cytryny
- szklanka białego, słodkiego lub półsłodkiego wina
- 3 szklanki wody
- 3 czubate łyżki cukru

Pokrojone w drobną kostkę (ważne!) figi zalewamy szklanką letniej wody, odstawiamy na godzinę lub, gdy owoce są bardzo przesuszone, na nieco dłużej. Figi powinny być napęczniałe i miękkie.
Wodę zagotowujemy z cukrem, do wrzącego syropu wkładamy namoczone wcześniej figi i wypestkowane śliwki, dodajemy skórkę z cytryny, zagotowujemy zmniejszamy ogień, gotujemy przez 5-7 min (śliwki powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Zdejmujemy z ognia, dodajemy wino, mieszamy i, pod przykryciem, chłodzimy. Gdy trzeba, kompot dosładzamy łyżką płynnego miodu. Podajemy w głębokich kompotierkach.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne