Barszcz biały postny po staropolsku

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na gotowanie grzybów)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 1 duży lub 2 mniejsze suszone kapelusze borowików
- 2 szklanki (gdy trzeba, nieco więcej) zakwasu na żur
- szklanka mleka 
- duży ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz

Wymoczone w mleku (pół na pół z wodą) kapelusze grzybów gotujemy do miękkości, cedzimy. Wywar (2 i 1/2 szklanki) łączymy z zakwasem na żur, dodajemy przyprawy, obrany ząbek czosnku, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez kilka minut, gdy trzeba, lekko doprawiamy. Barszcz podajemy w filiżankach, z ziemniakami puree okraszonymi zasmażoną na oleju cebulą lub na talerzach, z połówkami jajek ugotowanych na twardo i posiekanymi grzybami.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne