liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na gotowanie grzybów)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 1 duży lub 2 mniejsze suszone kapelusze borowików
- 2 szklanki (gdy trzeba, nieco więcej) zakwasu na żur
- szklanka mleka
- duży ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Wymoczone w mleku (pół na pół z wodą) kapelusze grzybów gotujemy do miękkości, cedzimy. Wywar (2 i 1/2 szklanki) łączymy z zakwasem na żur, dodajemy przyprawy, obrany ząbek czosnku, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez kilka minut, gdy trzeba, lekko doprawiamy. Barszcz podajemy w filiżankach, z ziemniakami puree okraszonymi zasmażoną na oleju cebulą lub na talerzach, z połówkami jajek ugotowanych na twardo i posiekanymi grzybami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz