Mazurek kajmakowy

liczba porcji: 12
czas przygotowania: 80 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: trudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: drogie

Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 4/5 kostki (20 dag) masła lub masła roślinnego
- 3 żółtka, ugotowane na twardo

Masa kajmakowa: 

- kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego
- szklanka cukru
- szklanka mleka w proszku
- 3 żółtka

Przygotowujemy ciasto: w malakserze łączymy mąkę z masłem, gdy składniki się połączą, dodajemy cukier puder i przetarte przez ostre sito ugotowane żółtka. Wyrobione, jednolite ciasto wkładamy do lodówki - nawet na kilka godzin. Dobrze schłodzone, wałkujemy na wysokość centymetra (nie wyżej), rozkładamy na prostokątnej blasze, brzegi ciasta podnosimy na wysokość 3 cm. Pieczemy w gorącym piekarniku, nastawionym na temp. 180°C, rumieniąc na złoty kolor. Odstawiamy do wychłodzenia. Przygotowujemy masę: cukier i masło podgrzewamy, gdy się roztopią i połączą, dodajemy mleko w proszku i gotujemy na niewielkim ogniu, aż składniki utworzą jednolitą, gładką masę. Zestawiamy z ognia, przechładzamy, często i energicznie mieszając, dodajemy po jednym (cały czas mieszając) żółtku i natychmiast nakładamy na upieczony spód. Rada: mazurek będzie smaczniejszy, gdy zimne, kruche ciasto, przed nałożeniem masy kajmakowej, posmarujemy dobrze wysmażoną marmoladą.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne