Piernik czekoladowy

liczba porcji: 25
czas przygotowania: 50 min (oprócz czasu na pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: drogie

Składniki:

- tabliczka (10 dag) twardej, gorzkiej czekolady
- szklanka płynnego miodu
- 2 duże (lub 3 małe) jajka
- szklanka cukru
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag migdałów (sparzonych, obranych z łupinek i posiekanych)
- czubata łyżeczka utłuczonych korzeni (goździki, cynamon, kardamon)
- tłuszcz do wysmarowania formy
- duża filiżanka dżemu morelowego
- cukier puder do posypania

Miód, jajka, cukier, korzenie miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę z proszkiem oraz utartą na tarce czekoladę. Ciasto wyrabiamy robotem. Gdy stanie się gładkie i lśniące, dodajemy migdały, przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem dużą blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej w temp. 160°C. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem, a gdy lekko zaschnie, posypujemy obficie cukrem pudrem. Podajemy pokrojone w zgrabne romby.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne