Flądra według Pana Kapitana

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 6 świeżych fląder (każda o wadze nieprzekraczającej 40 dag)
- 15 dag chudego, wędzonego boczku
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- skórka otarta z dużej cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- szklanka tartej bułki
- sól
- pieprz
- olej

Flądry patroszymy, odcinamy łby, dokładnie myjemy, suszymy w ściereczce, oprószamy solą i pieprzem. Drobno posiekany boczek podsmażamy na połowie masła, dodajemy tartą bułkę, skórkę z cytryny, odstawiamy do przechłodzenia. Do chłodnej masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, dzielimy na 6 równych porcji. Ryby układamy w dużej, wysmarowanej olejem brytfannie, na każdej rozsmarowujemy przygotowaną masę, wierzch przykrywamy plasterkami pozostałego masła, całość wstawiamy do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika. Zapiekamy, aż ryby się zrumienią. Podajemy prosto z piekarnika, na wygrzanych talerzach.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne