liczba porcji: 6
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 6 świeżych fląder (każda o wadze nieprzekraczającej 40 dag)
- 15 dag chudego, wędzonego boczku
- 1/2 kostki (12,5 dag) masła
- skórka otarta z dużej cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- szklanka tartej bułki
- sól
- pieprz
- olej
Flądry patroszymy, odcinamy łby, dokładnie myjemy, suszymy w ściereczce, oprószamy solą i pieprzem. Drobno posiekany boczek podsmażamy na połowie masła, dodajemy tartą bułkę, skórkę z cytryny, odstawiamy do przechłodzenia. Do chłodnej masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, dzielimy na 6 równych porcji. Ryby układamy w dużej, wysmarowanej olejem brytfannie, na każdej rozsmarowujemy przygotowaną masę, wierzch przykrywamy plasterkami pozostałego masła, całość wstawiamy do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika. Zapiekamy, aż ryby się zrumienią. Podajemy prosto z piekarnika, na wygrzanych talerzach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz