Pstrąg z masłem pietruszkowym

liczba porcji: 1
czas przygotowania: 8 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: łatwe 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- dorodny, wypatroszony, świeży pstrąg o wadze ok. 30 dag (na 1 porcję)
- masło pietruszkowe do wysmarowania folii
- duża gałązka natki pietruszki
- obrana ze skórki i białych błon średniej wielkości cytryna
- sól
- pieprz

Masło:

- czubata łyżeczka świeżego masła
- łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 krople sosu worcester
- sól
- pieprz

Pstrąga, po dokładnym opłukaniu pod bieżącą wodą, suszymy na ściereczce i nacieramy wewnątrz solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązkę pietruszki i układamy na wysmarowanej masłem pietruszkowym, mocnej folii. Wierzch ryby oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu oraz obkładamy plasterkami cytryny. Folię dokładnie zawijamy i wsuwamy do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika na 25-30 min. Czas zapiekania zależy od wielkości ryby. Pstrąga podajemy na wygrzanym półmisku, koniecznie z dodatkiem białego pieczywa. Danie polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne