liczba porcji: 6
czas przygotowania: 50 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 50 dag polędwicy wołowej (może być rostbef z młodego wołu)
- duża cebula
- 25 dag pieczarek
- zielenina
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka utartego, żółtego sera
- kilka łyżek rosołu (może być z koncentratu) lub wody
- smalec i olej (pół na pół) do smażenia
- sól
- pieprz
Oczyszczone z błon mięso kroimy na kawałki wielkości 2 cm, oprószamy pieprzem. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, większe dzielimy, cebulę kroimy w pół-talarki. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni, przekładamy do rondla z grubym dnem, uzupełniamy tłuszcz, podsmażamy pieczarki, zrumienione przekładamy do rondla z cebulą. Tłuszcz ponownie uzupełniamy i smażymy mięso (często mieszając), zrumienione przekładamy do rondla z cebulą i pieczarkami. Całość podlewamy kilkoma łyżkami rosołu lub wody, dusimy pod przykryciem przez 5 min (nie dłużej), dodajemy lekko roztrzepaną śmietanę, doprawiamy niewielką ilością soli i przez 5 min trzymamy pod przykryciem na małym ogniu. Gorące danie rozkładamy do kokilek, posypujemy obficie serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 5-7 min. Podajemy, gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni, posypane zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz