Boeuf Strogonow (z wołowiny)

liczba porcji:
czas przygotowania: 50 min 
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 50 dag polędwicy wołowej (może być rostbef z młodego wołu)
- duża cebula
- 25 dag pieczarek
- zielenina 
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka utartego, żółtego sera
- kilka łyżek rosołu (może być z koncentratu) lub wody
- smalec i olej (pół na pół) do smażenia
- sól
- pieprz

Oczyszczone z błon mięso kroimy na kawałki wielkości 2 cm, oprószamy pieprzem. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, większe dzielimy, cebulę kroimy w pół-talarki. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni, przekładamy do rondla z grubym dnem, uzupełniamy tłuszcz, podsmażamy pieczarki, zrumienione przekładamy do rondla z cebulą. Tłuszcz ponownie uzupełniamy i smażymy mięso (często mieszając), zrumienione przekładamy do rondla z cebulą i pieczarkami. Całość podlewamy kilkoma łyżkami rosołu lub wody, dusimy pod przykryciem przez 5 min (nie dłużej), dodajemy lekko roztrzepaną śmietanę, doprawiamy niewielką ilością soli i przez 5 min trzymamy pod przykryciem na małym ogniu. Gorące danie rozkładamy do kokilek, posypujemy obficie serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 5-7 min. Podajemy, gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni, posypane zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne