Pikantny gulasz zapiekany

liczba porcji:
czas przygotowania: 60 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 60 dag wołowiny z rostbefu (z młodego wołu)
- 2 duże cebule
- pęczek natki pietruszki
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 3 łyżki wody
- łyżka czystego smalcu
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- duża filiżanka utartego, żółtego sera
- mąka krupczatka zmieszana z solą, pieprzem, papryką i szczyptą chili

Pokrojone w niewielką kostkę (ważne) mięso oprószamy mąką z przyprawami, wrzucamy do rondla na gorący tłuszcz wraz z pęczkiem natki pietruszki i rumienimy, często mieszając, ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę, liść laurowy i ziele angielskie i, cały czas mieszając, smażymy przez 3 min. Całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min. Wyjmujemy natkę, wlewamy wino i dusimy nadal, aż mięso będzie miękkie, a wytworzony sos lekko zawiesisty i aromatyczny. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, gdy trzeba, doprawiamy do smaku, nakładamy do kamionkowych kokilek.
Na 30 min przed podaniem posypujemy porcje utartym serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 20 min. Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne