Brukselka w cieście winnym

liczba porcji:
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na smażenie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 opakowania mrożonej brukselki
- sok z cytryny
- litr oleju
- cukier
- sól

Ciasto:

- kieliszek białego, wytrawnego wina
- jajko
- 4 łyżki mąki
- łyżka oleju
- cukier 
- sól

Brukselkę wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, zagotowujemy, trzymamy przez 4 min na ogniu. Cedzimy, wykładamy na salaterkę, skrapiamy sokiem z cytryny. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz.
Przygotowujemy ciasto: wino mieszamy z żółtkiem i olejem, dodajemy mąkę, cukier, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy pianę ubitą z białka, całość delikatnie łączymy.
Brukselkę, małymi partiami, za pomocą łyżki cedzakowej zanurzamy w cieście, rzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, aż się zrumieni, przekładamy do wygrzanych kokilek, podajemy gorącą.
Najwygodniej będzie przygotować ciasto i brukselkę na godzinę przed podaniem. Tuż przed smażeniem łączymy ciasto z pianą ubitą z białka i smażymy.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne