liczba porcji: 4
czas przygotowania: 35 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 średniej wielkości ogórki
- cebula
- czerwona papryka średniej wielkości
- 10 dużych pieczarek
- plaster szynki
- jajko
- duża filiżanka utartego, żółtego sera
- szczypta przyprawy prowansalskiej
- posiekana zielenina- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Na lekko rozgrzanym tłuszczu zasmażamy drobno posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, paprykę, podlewamy 2 łyżkami wody, zasmażamy, często mieszając. Gdy składniki zmiękną, dodajemy posiekaną szynkę i znowu zasmażamy ok. 2 min. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy (w takiej ilości, by farsz był pikantny), surowe jajko, połowę utartego sera, całość dokładnie mieszamy. Ogórki, po obraniu ze skórki, przepołowieniu i usunięciu pestek, wrzucamy do wrzącej wody na ok. 3 min, wyjmujemy, rozkładamy na deseczce. Ciepłe ogórki nadziewamy ciepłym farszem, wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 20 min. Danie jest gotowe, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni. Podajemy na wygrzanych talerzykach, lekko oproszone zieleniną.
0 komentarze:
Prześlij komentarz