Gorąca przekąska z awokado

liczba porcji:
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne 
kaloryczność: średniokaloryczne 
koszt: średniodrogie

Składniki: 

- 2 awokado
- mała puszka tuńczyka w zalewie 
- liście sałaty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki krupczatki
- szklanka mleka
- sól

Przygotowujemy sos: na oliwie zasmażamy mąkę, gdy się lekko zrumieni (kolor złota) wlewamy mleko i, cały czas mieszając, zagotowujemy. Sos powinien być gęsty i puszysty. Do gorącego sosu dodajemy dokładnie rozdrobnionego tuńczyka, gdy trzeba, delikatnie solimy i trzymamy przez kilka minut na małym ogniu.
Awokado kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki, miejsca po pestkach napełniamy sosem, owoce układamy w naczyniu do zapiekania, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 10-12 min. Podajemy bezpośrednio z piekarnika, na wyłożonych liśćmi sałaty talerzach.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne