liczba porcji: 4
czas przygotowania: 20 min (oprócz czasu na zapiekanie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 2 awokado
- mała puszka tuńczyka w zalewie
- liście sałaty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki krupczatki
- szklanka mleka
- sól
Przygotowujemy sos: na oliwie zasmażamy mąkę, gdy się lekko zrumieni (kolor złota) wlewamy mleko i, cały czas mieszając, zagotowujemy. Sos powinien być gęsty i puszysty. Do gorącego sosu dodajemy dokładnie rozdrobnionego tuńczyka, gdy trzeba, delikatnie solimy i trzymamy przez kilka minut na małym ogniu.
Awokado kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy pestki, miejsca po pestkach napełniamy sosem, owoce układamy w naczyniu do zapiekania, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 10-12 min. Podajemy bezpośrednio z piekarnika, na wyłożonych liśćmi sałaty talerzach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz