Filety z kurczaka w kokilkach

liczba porcji: 8
czas przygotowania: 25 min (oprócz czasu na chłodzenie i pieczenie)
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: wysokokaloryczne
koszt: średniodrogie

Składniki:

- 8 niewielkich filetów z kurczaka
- łyżeczka przyprawy do drobiu
- oliwa
- duża filiżanka utartego, żółtego sera

Sos:

- 6 dojrzałych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka roztartego w dłoniach tymianku
- 2-3-łyżki rosołu (może być z koncentratu)
- 3 łyżki oliwy
- zielenina
- sól
- pieprz
- cukier

Filety lekko rozbijamy dłonią, nacieramy przyprawami, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Przygotowujemy sos: na oliwie podsmażamy zmiażdżony czosnek, dodajemy pokrojone pomidory, gdy się rozprużą, dodajemy do smaku przyprawy; całość przecieramy przez perlonowe sito i odstawiamy. Gdy sos za bardzo zgęstnieje, rozprowadzamy rosołem. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy porcje kurczaka, każdą układamy w kokilce, zalewamy sosem, posypujemy obficie serem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy przez 15 min w temp. 200°C. Podajemy gorące, obficie posypane zieleniną.

dodajdo.com
drukuj

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Bestsellery kulinarne