liczba porcji: 8
czas przygotowania: 35 min
stopień trudności: średniotrudne
kaloryczność: średniokaloryczne
koszt: średniodrogie
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 duże, jędrne pomarańcze
- szklanka suszonych, pozbawionych pestek śliwek (kalifornijskie)
- duży kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
- oliwa
- zielenina
- sól
- pieprz
- szczypta curry
- mąka krupczatka do panierowania
Każdy filet dzielimy na 2 części, porcje nacieramy przyprawami, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Śliwki moczymy w winie. Na półmisku rozkładamy krążki pomarańczy, całość przybieramy zieleniną. Wychłodzone porcje kurczaka panierujemy w mące (nadmiar mąki strząsamy), smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, podlewamy winem, w którym moczyły się śliwki, i dusimy kilka minut na niewielkim ogniu. Dodajemy wypestkowane śliwki, zagotowujemy
i, gdy mięso tego wymaga, dusimy jeszcze przez kilka minut. Porcje układamy na krążkach pomarańczy. Śliwki wraz z sosem przecieramy przez sito, porcje polewamy sosem i podajemy gorące.
0 komentarze:
Prześlij komentarz